A kardió gépek előnyei

0
125
A kardiogépek előnyei

A kardió gépeknek számos előnye van a többi edzőgéphez, illetve a szabadtéri edzésekhez képest. Nyilván a kardió gépek között is vannak kisebb-nagyobb különbségek. Nézzük hát meg azokat az előnyöket, amelyekkel ezek a gépek rendelkeznek és azt is, hogy melyek a legnépszerűbb kardió gépek manapság.

Kevesebb időbefektetés, hatékonyabb edzés

A szabadtéri edzések általában túl sok időt vesznek igénybe. Ez elsősorban azok számára jelent nagy gondot, akinek nagyon feszített időbeosztása van. A kardió gépes edzéseknek tehát mindenképpen nagy előnye, hogy ezekkel akár 30 perc alatt is végezhetünk hatékony mozgást. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magasabb intenzitású edzésnek köszönhetően rövid idő alatt, jóval több kalóriát tudunk elégetni a kardió gépekkel a többi géphez képest. Nem is beszélve arról, hogy az állandó pulzus szinten tartása könnyen tartható ezekkel a kardió gépekkel, ezért is alkalmasak az ilyen típusú edzésekhez. Az egészség szempontjából pedig rendkívül hasznosak, mert segítségükkel hatékony a szív- és keringésirendszer betegségeinek megelőzése, és nem utolsó sorban jelentős mértékben tudják növelni a tüdőkapacitásunkat is.

Az edzések változatossága

Kifejezetten azok számára, akik az edzések során nincsenek oda a monoton mozgásért, a kardió gépek segítségével sokkal változatosabb edzésprogramot tudunk összeállítani. Nem kell azt sem kiszámolni, hogy futás vagy kerékpározás során mikor jönnek emelkedők, azok milyen hosszúak, mert itt az ellenállást saját magunkhoz tudjuk igazítani és bármikor könnyen megváltoztathatjuk. Az állóképesség növekedésével nehezíthetünk a pályán, növelhetjük az emelkedők számát vagy a meredekségét és a tempót is automatikusan intenzívebbre tudjuk venni. A futópad segítségével akár egy versenypályát is le tudunk szimulálni, ha szeretnénk, így előre be tudjuk futni a pályát is, amin később a verseny lesz.

kardio edzés

Motiváltság

Habár az egyéb fitnesz gépeken (haspadon, fekvenyomó padon) végzett edzések is mérhetők, azonban az eredményeink nem számszerűsíthetők annyira, mint a kardió gépek esetén. Egy futópad vagy mondjuk egy szobakerékpár esetén számos adat áll rendelkezésünkre a monitoron. A megtett táv, az elégetett kalória, az eltelt idő és az egyik legfontosabb a pulzusszám, aminek segítségével sokkal pontosabban tudunk alkalmazkodni az edzések során a kívánt intenzitáshoz. Talán furcsa emberi tulajdonság, de igaz az ha egy gépet vásárolunk otthonra, akkor már azért is használjuk, mert fizettünk érte és nem akarjuk, hogy az ára ablakon kidobott pénz legyen, tehát ez is ad egyfajta motiváltságot.

Különböző kardió gépek előnyei

Ha kardió gépekről beszélünk akkor elsősorban a négy legismertebbet említsük meg. Ezek pedig a futópad, a szobakerékpár, az ellipszistréner és az evezőgép. Fogyás szempontjából kijelenthető, hogy a leghatékonyabb kardió gép a futópad, aminek segítségével még a második leghatékonyabb szobakerékpárhoz képest is több mint 40%-al több kalóriát vagyunk képesek elégetni. Az izületek védelme érdekében azonban figyeljünk arra, hogy olyan gépet válasszunk, ami rezgéscsillapító rendszerrel van ellátva, mert ennek segítségével az izületeinket megóvhatjuk.

Futópad

Azok részére, akik térdsérüléssel vagy kisebb túlsúllyal rendelkeznek kiváló kardió gép az ellipszistréner. A futópadhoz képest kevésbé erőlteti a lábat és kevesebb mozgáskoordinációt igényel a használata.

elliptikus tréner

Abban az esetben, ha szeretnénk minél kisebb terhelést rakni a gerincünkre és a hátunkra, a kardió gépek közül a fekvőkerékpár lehet a legalkalmasabb választás. Segítségével ugyan kevesebb kalóriát tudunk égetni, viszont háttámaszának köszönhetően jobban óvjuk a hátunkat a terheléstől. A spinning kerékpár is kitűnő választás lehet, azonban ez elsősorban a haladók számára ajánlott, mert a láb megállításakor tovább forgó lendkerék könnyebben okozhat sérülést az intenzív edzések során.

szobakerékpár

Abban az esetben, ha az egész testünket szeretnénk megmozgatni, tökéletes döntés, ha egy evezőgép mellett tesszük le a voksunkat. A többi edzőgéphez képest, itt szoktak olyan opciót is beépíteni, hogy egy virtuális versenytárssal tudjunk versenyezni, ezzel is egy kicsit érdekesebbé téve a monotonabb edzéseket. Érdemes azonban odafigyelni és jól elsajátítani a megfelelő technikát, mivel a gyakorlatok rossz kivitelezése ronthatja az edzések hatékonyságát.

Látható, hogy mindegyik kardió gépnek számos előnye van, ami miatt érdekes őket rendszeresen használni. Azonban talán a legfontosabb megemlíteni, hogy fogyás és az állóképesség növelése ezekkel a gépekkel sokkal gyorsabban és hatékonyabban érhető el, mint a többi fitneszgép esetén. Tehát, ha ez a célunk akkor érdemes az előbbiekben felsorolt szempontok alapján választani és azonnal belekezdeni az edzésbe.