Amit érdemes tudnod, ha futópad vásárlás előtt állsz

0
124
Futópad vásárlás előtt

Egy futópad kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk például súly, méret, programok és sebesség szempontjából. Most ezeket a tényezőket vesszük górcső alá, hogy rájöjjünk, mit tudnak a különböző futópadok és mi alapján választhatunk közülük.

Mechanikus vagy motoros futópadok

A mechanikus futópadokat nem motor hajtja, hanem a láb mozgatásával lehet a gépet működtetni, így mi szabályozzuk annak sebességét is. Ezek a legolcsóbb és legegyszerűbb modellek, amik elérhetőek a piacon. Kezdők számára lehetnek alkalmasak.

A motoros futópadok esetén, már egy motor hajtja az eszközt. Ezeken belül két típust különböztetünk meg. Az egyik esetében a dőlésszög manuálisan módosítható, míg a másiknál ezt az átállítást is a gép végzi el helyettünk, vagyis ezek a modellek tartalmaznak emelőmotort is. A második esetben a dőlésszög futás közben, egy gomb megnyomásával változtatható. A komolyabb gépeknél akár 22%-os dőlésszög is beállítható, ennek segítségével lényegesen nagyobb intenzitású és változatosabb edzéseket lehet végezni.

A futópad sebessége

A kisebb teljesítményű gépek úgy 12-16 km/órás végsebességgel rendelkeznek, míg a kicsit komolyabbak elérhetik a 22 km/órát is. Itt tehát figyelembe kell venni, hogy milyen intenzitású edzéseket akarunk végezni most, vagy akár a jövőben. Általában egy kisebb sebességű gép is elegendő lehet, ugyanis egy átlagos futónak a 16 km/óra, az 2 óra 40 perc alatti marathon tempót jelent, amire csak nagyon komoly futók képesek.

A futószőnyeg szélessége, hosszúsága

A futószőnyeg szélessége, illetve hosszúsága azért fontos, mert szélesebb felületen magabiztosabban tudunk futni nagyobb intenzitású edzés esetén is, (ekkor ugyanis növekszik a lépéshosszunk). Továbbá kevesebb az esélye annak is, hogy lelépjünk a futópadról és balesetet szenvedjünk.

Futás szempontjából a szélesebb és hosszabb futópad a megfelelőbb, de be kell látni azt is, hogy egy nagyobb méretű eszköz nehezebben fér el az otthonunkban. A legkisebb futópadok úgy 40 cm széles és 130 cm hosszú futófelülettel rendelkeznek. A legnagyobbak esetében ez a felület elérheti a 60 cm szélességet és a 160 cm hosszúságot is. Szerencsére az otthoni használatra szánt gépek nagy részét összecsukhatóra tervezték a gyártók, így ebből a szempontból ezek a modellek nyilvánvalóan helytakarékosabbak.

A futópadok önsúlya és terhelhetősége

A futópadok esetén az a jellemző, hogy a nagyobb súlyú gépek stabilabb vázszerkezettel és nagyobb terhelhetőséggel rendelkeznek. A jobb futópadoknál nagyobb figyelmet fordítanak a rezgéscsillapításra is, vagyis a láb leérkezése okozta ütések intenzitásának csökkentésére. Ennek segítségével jelentős mértékben meg tudjuk óvni az ízületeinket, ami nagyobb testsúly esetén kiemelten fontos. Figyelembe kell vennünk még, hogy a motor is elég erős legyen és ne okozzon neki gondot egy 100-110 kg feletti futó sem. Szerencsére általánosan elmondható, hogy a futópadon történő futás jobban kíméli az izületeket, mint a hagyományos aszfalton futás.

Programok

Az előzőektől eltérően, a kicsit speciálisabb futópadok, már rendelkeznek előre programozott memóriával, továbbá komolyabb pulzusmérővel – mellkasival, ami a legpontosabb mérést adja – ennek segítségével már változatos edzések, akár fartlek (iramváltás) és egyéb állóképesség növelő futás is végezhető. Nagyobb költségű gépek memóriája 50-, vagy akár 100-nál is több előre beprogramozott edzésterv áll a rendelkezésünkre. Ezeket az edzésterveket általában komoly futóedzők, trénerek állították össze, így érdemes őket használni.

Kiegészítők futópados futáshoz

Már a közepes kategóriába sorolt futópadok egy része is képes arra, hogy jelezze a teljesítményt egy diagramm kijelzőn, és tárolja az edzéseink adatait. Később ennek segítségével versenyeztetni tudjuk magunkat a korábbi eredményeinkkel.

A legprofibb futógépek a programokon kívül el vannak látva USB csatlakozással és minőségi LCD monitorral is, így futás közben hallgathatunk zenét, internetezhetünk vagy filmet is nézhetünk. Nem ritka az sem, hogy a futópadhoz csatlakozva letölthetők különböző hasznos fitnesz alkalmazások, aminek a segítségével jobban tudjuk majd mérni teljesítményünket, és a fejlődésünket is nyomon tudjuk követni hétről-hétre

Habár ez nem feltétlenül befolyásolja a választást, de azért jó tudni, hogy a komolyabb gépek hosszabb garanciaidővel is rendelkeznek, ami utalhat a gép minőségre is. Általában ezekre 1-2 év az általános garancia, de van olyan gyártó, aki a futópad vázára akár 10 év extra garanciát vállal.