Balatonfüredi vitorlázás

A vitorlázás jelentheti számunkra a sportot, a szórakozást, vagy akár mindkettőt egyben.

0
178

Itt a nyárelő, a jó idő, ami lehetőséget ad az évszakhoz igazodó sportok gyakorlására, eddigi sportélményeink kibővítésére is. Megismerkedhetünk akár a vitorlázással is, amelynek múltja több ezer éves. Jelentheti számunkra a sportot, a szórakozást, vagy akár mindkettőt egyben.

De mit is kell tudni erről a felüdítően csalogató lehetőségről, mielőtt komolyan fontolgatnánk esélyeinket? Szükségünk lesz hajózható vízre – most nem elég a kerti medence – és egy vitorlásra, amit – megnyugtatásként – nem kell megvásárolnunk, Balatonfüreden luxusvitorlás bérlés is lehetséges. Amennyiben érdekel a balatoni vitorlás bérlés kattints a linkre, vagy nézd meg a hajosprogramok.hu weboldalt, ahol kedvedre válogathatsz.

Eldönthetjük, hogy magányos hajósok leszünk, vagy csapatban vágunk neki a hullámoknak, de mindkét esetben jól jöhet egy kormányos, ha mi magunk nem vagyunk azok. Mint minden sportnak, így ennek is van elmélete, amely leírja a vitorlás hajó körül lejátszódó folyamatokat. Egy versenyvitorlázónak nyilván nagyobb ismeretre kell szert tennie az áramlási viszonyokról, a vitorlázat állításáról (mélység, helyzet), a vitorlák számáról, közöttük lévő kölcsönhatásról és a szelekhez alkalmazkodó pozíciókról. Tisztában kell lennie a vízi közlekedés rendjével, a versenyszabályzattal. Ezek az információk, oktató videók is elérhetők az interneten, de végezhetünk vitorlás vezetői tanfolyamot rövid idő alatt is, például katamarán vezetési tréninget.

Számba véve az egyéb szükségleteket, optimális feltételeket is, Balatonfüred kiváló célpont lehet, hiszen a balatonfüredi klubház már 1886-tól a vitorlázás fő központja. 1882-ben megrendezték az első vitorlásversenyt, majd 1934-ben a Kékszalag tókerülő vitorlásversenyt, amelyre idén július 26-28-án 50. alkalommal kerül sor. Balatonfüredről rajtolnak, majd Balatonkenese, Siófok, Keszthely következik, végül ismét Balatonfüredre érkeznek. Eddig 500-nál több indulót számlált a verseny, most a Magyar Vitorlás Szövetség rekordot vár. Tehát Balatonfüred jelenleg is a magyar vitorlázás legfőbb városa. Itt lehetőség nyílik arra is, hogy amatőrként, de versenyzői bőrbe bújva vegyünk részt vitorlás versenyen.

Az aktív pihenés kedvelőinek kiváló lehetőség lehet a csapatos hajóbérlés, hiszen a 12 személyes katamarán napi díja egy főre elosztva egy balatoni szállás árából kijöhet, mégis merőben más a hangulata. Ezért az árért mobil szállást kapunk, így a balatoni településeken kikötve változatos kirándulásra nyílik lehetőségünk. A luxushajók prémium minőségben bérelhetőek, légkondis kivitelben, minden kényelemmel felszerelve szolgálják ki az igényeinket.

A hajóról is vízbe merészkedhetünk egy-egy sétavitorlázás esetén. Nem utolsó sorban, kiváló helyszín egy ütős bulira a csoportos vitorlás bérlés, ahol a Balaton közepén összekötött vitorlások által nagyobb létszámú összejövetelt is szervezhetünk. Gondolhatunk itt legény- vagy lánybúcsúra, csapatépítő tréningre, de akár az esküvők alkalmával készült fényképeknek is kiváló helyszíne lehet egy luxus katamarán.