Bicepsz edzés otthon és edzőteremben

A bicepsz az egyik leglátványosabb izmunk, ezért edzése különös odafigyelést érdemel. Megpróbálunk minél több hasznos tippet és módszert bemutatni, hogy akár otthon, akár edzőteremben edzel, helyesen és hatékonyan végezhesd a gyakorlatokat.

0
5693
bicepsz edzés

Cikkünket azért írtuk, hogy bemutathassuk az összes súlyzós, szabad testsúlyos és egyéb (pl. trx, kettlebell, gumikötél, stb.) módszert, amivel hatékonyan tudjuk edzeni ezt a méretében nem olyan nagy mégis látványos izmot.

A bicepsz magyarul kétfejű karizom, a karhajlító izmok legjelentősebb tagja. Kétfejű karizom, mely lapockánk hollócsőr nyúlványán és a vállízületi árok felett, annak elülső felén ered, és alkarunk orsócsontján tapad. Eredése két különválasztható fejjel történik.(Hosszú fej-rövid fej) Az izom két ízületünket íveli át, ezért ebben a két ízületben hozza létre a mozgásait. Ez a két ízület: vállízület, könyökízület.

A bicepszünk elsődleges szerepe a karok hajlítása.  Másodlagosan a karok forgatását (szupináció) is végzi, sokan erről megfeledkeznek a gyakorlatok végrehajtása során. Erősítéséhez ezeket a mozgásokat használjuk fel.
– karunk előre emelése, könyökízület hajlítása (ez bicepszünk fő működése)
– az alkar beforgatása.

Bicepsz edzés súlyzóval otthon, vagy edzőteremben.

Bicepszünk elsődleges szerepe, a karunk hajlítása. Második funkciója sok testépítő számára, illetve a testüket ezúton formáló személyek számára sem ismert. A feladat közben elvégzett szupinálás, avagy a beforgatás, ami főként kétkezes súlyzós feladatok kivitelezésével érhető el. Kétkezes, vagy francia rudas kivitelezésnél, nem jön létre ez a fajta mozgásforma. A szupináció illetve forgatás az összetettebb fordított bicepsz gyakorlatoknál figyelhető meg a legjobban. A feladatot egykezes (kézi) súlyzóval végezhetjük ülve illetve álló helyzetben is.

Íme Arnold kedvenc bicepsz gyakorlata. 

A bicepsz edzésének egyik legjobb módja, ha súlyzóval végezzük az edzést. Kezdők már egészen olcsón vásárolhatnak 2 kezes és egykezes súlyzókat, így otthon is bátran neki lehet fogni az edzésnek, de nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat a megfelelő súlyokkal és a megfelelő módon, szabályosan hajtsuk végre.

Bicepsz edzése otthon 

Mondhatni “igénytelen” ami a fejlesztésére való eszköztárat illeti. Elég hozzá egy pár (tárcsákkal kiegészíthető) kézi súlyzó és egy húzódszkodó rúd/állvány.
Így szinte a fontosabb bicepsz feladatokat akár otthon a szobánkban is kivitelezni tudjuk.

Súlyzós bicepsz gyakorlatok

1. Kétkezes súlyzóval

2. Egykezes súlyzóval

Bicepsz edzés otthon eszköz nélkül

Kreatív és hatékony gyakorlatok az otthoni eszköz nélküli edzéshez. Előnyük még, hogy nyaralás, utazás ideje alatt sem kell kiesned az edzésből. Akár most is elkezdheted.

Használd a lábad, a saját súlyod, esetleg egy ajtófélfát a gyakorlatokhoz.

Bicepsz edzés TRX segítségével

5 kitűnő gyakorlat, amit TRX segítségével végezhetünk.

Bicepsz edzés Kettlebell segítségével

8 kettlebell gyakorlat, ami célzottan a bicepszünket erősíti.