Buborékfoci, mint erőnléti edzés

0
58

Cikkünk forrása: Bubble Football Budapest

Gondoltál már arra, hogy a kőkemény edzéseidet lecserélnéd valami szórakoztatóbbra? Ha igen, akkor a buborékfocit ajánljuk, mint egy erőnléti edzés remek alternatíváját. Ez a Norvégiából 2011-ben útjára indult sportág kiváló azok számára, akik szeretik a labdajátékokat, ám szeretnének valami merőben másat is kipróbálni, mint a klasszikus focit vagy kosárlabdát.

Nem véletlen az elnevezés sem, hiszen ezt a focit buborékokkal játsszák. Labda itt is van, és ugyanúgy, mint a sima fociban két csapat mérheti össze a tudását azzal a nehezítéssel, hogy minden játékoson hatalmas, átlátszó műanyagból készült, felfújt buborék van. Ezek a buborékok kb. térdig érnek, és nem is olyan egyszerű bennük a szaladgálás, mint azt elsőre gondolnád. Eleve kb. tíz kilósak (a buborék nagyságának és a műanyag vastagságának függvényében), így sokkal nehezebben bennük mozogni, taktikázni és nagy valószínűséggel az ellenfeled is arra fog hajtani, hogy felborítson, hozzád koccanjon ezzel nehezítve a játékod. Bár nem igényel komolyabb felkészülést és edzened sem kell előtte, a buborékfocinak is vannak bizonyos technikái, amit jó elsajátítanod főleg akkor, ha komolyabban űznéd ezt a már-már extrém sportnak is beillő szabadidős tevékenységet.

Buborékfoci technikák, amikről jó tudnod

Mindenképp számolj azzal, hogy eleve nehézkesebben mozog majd a karod és a lábad is a buborék miatt, így nagyobb erőkifejtést kell megtenned minden mozdulatnál.
Bár első ránézésre úgy tűnik, hogy a profi focisták is egyfolytában oda-vissza szaladgálnak a pályán, ez nem igaz. Ők is jól tudják, hogy néha spórolniuk kell az energiájukkal. Nincs ez másképp a buborékfociban sem, inkább rövidebb távon szaladj, de gyorsabban, hogy ne fáradj ki túl hamar. A látásod, a térérzékelésed, a sebességed mind felborul játék közben, így okosan oszd be az erődet.

Fogadd meg a tanácsunkat és üss el másokat, mert ha nem, téged ütnek vagy borítanak fel. A buborékban nem sérülhetsz meg és másoknak sem okozhatsz sérülést, így nyugodtan lökdösődhetsz vagy nekimehetsz az ellenfeleidnek. Itt nincs se sárga, se piros lap, így a büntetőktől és a kiállítástól sem kell tartanod. Ha pedig felborulnál, hát igyekezz gyorsan talpra állni. Ne gondold, hogy ez olyan egyszerű lesz. Ide is kell majd jócskán lendület és erő, hogy újra lábra állj.

És még valami: a buborékfociban nincs állandó kapus, csak úgynevezett „akció kapus”, aki az a játékos, aki a legközelebb tartózkodik a csapata kapujához az ellenfél támadása esetén.

Az FC Barcelona csapata is kipróbálta a buborékfocit

Nem kis meglepetésben volt részük az FC Barcelona labdarúgóinak, mikor a szezonzáró edzésükön a megszokott felkészülési gyakorlatok helyett buborékfocizhattak. A rendhagyó edzésről, ami Birminghamben, a St. George’s Parkban volt a játékosok utólag csak úgy nyilatkoztak, hogy ez nemcsak szórakoztató, de komoly erőnléti edzés is volt. Nem volt olyan egyszerű gólokat rúgni és még a leggyorsabb lábú focistát is eléggé lelassította a súlyos, műanyag buborék, amiből teljesen másképp érzékelték a játékosok a pályán történteket.

Ez a már Magyarországon is elterjedt szórakozási-edzési lehetőség bárki számára elérhető nemtől és kortól függetlenül. Nem kell hozzá profi sportolónak lenni, sőt, a focit sem kell feltétlen szereti, hiszen igazából ez inkább a játékélményről, a vicces momentumokról szól, mint a betalált gólok számáról. Alkalmazható edzés helyett, edzés után levezetésnek, és erőnléti edzésnek is remek ötlet a buborékfoci, amit még a gyerekek is imádnak.

Ha kipróbálnád ezt a valóban őrült sportot, itt megteheted: http://buborekfocibudapest.hu/