Edzés otthon: Előnyök és hátrányok

Vannak, akik szerint edzeni csak edzőteremben lehet, mások szerint az otthoni edzés az igazi. Megpróbáljuk több szemszögből is megvizsgálni, mik a valódi előnyei, ha otthon is edzel. Ugyanis szerintünk az a jó, ha eljársz edzeni és otthon is sportolsz.

0
1153
Edzeni otthon is lehet

Az otthoni edzés elleni legsúlyosabb érv, hogy nagyon könnyen feladja az ember. Persze sokan tapasztalták már, hogy megvették a drága kondi, vagy fitness bérletet, aztán ilyen-olyan indokok miatt nem tudtak elmenni. Tehát ez nem valós indok az otthoni edzés ellen.

Lássuk inkább, mik a valódi nehézségek.

 • Motiváció hiány. Aki eljárt már valahová, ahol szakképzett edző irányította az edzést, az tudja, mennyit jelent, amikor “rámordulnak” az emberre, hogy abba ne merje hagyni a mégoly fárasztó gyakorlatot. Ráadásul ott vannak az edzőtársak, ami szintén motiváló tényező. Megoldás: Otthoni edzéshez is lehet jó edzőpartnert találni, illetve érdemes egy állandó online forrást keresni, ahol minden napra megkapod a motivációdat.
 • Eszközök hiánya. Még a leggyengébb konditeremben is több száz ezer Ft értékű eszköz park várja az edzeni vágyókat, hát még a valóban jól felszerelt edzőkomplexumokban, ahol gépek százai várják az edzeni vágyókat. Megoldás: Rengeteg edzésterv, módszer, gyakorlat létezik, amit eszközök nélkül is végre tudsz hajtani, ráadásul vannak olcsó, mégis jól használható eszközök, amikkel már teljes értékű edzést végezhetsz bárhol, bármikor.
 • Rossz edzés módszerek. A rosszul végrehajtott gyakorlatoknak szerencsés esetben nincsen komolyabb következménye, maximum elmarad a várt fejlődés. Sajnos sokszor ennél nagyobb a baj, mert sérüléseket is szerezhetünk. A kisebb húzódásoktól kezdve a súlyos szakadásokig, ízületi sérülésekig. Megoldás: Érdemes keresgélni az interneten – nálunk is rengeteg edzésterv otthonra, illetve időnként nem árt elmenni egy-két profi oktató által tartott foglalkozásra, ahol megtanulhatod a gyakorlatok szabályos végrehajtását.
 • Ismeret hiány. Bár a jól és szabályosan végrehajtott fekvőtámasz rengeteg fejlődési lehetőséggel kecsegtet, a mai sport tudomány már rengeteg olyan edzés módszert és gyakorlatot ismer, amivel sokkal hatásosabban lehet edzeni. Persze a fekvőtámaszt, vagy a plank-et, ettől még edzőtermekben is használják. Megoldás: Mint az előzőekben megírtam, használni kell az internetet, hogy megtaláld, melyik a leginkább szimpatikus otthoni edzésterv, illetve időnként megéri elmenni profi edzők fitness óráira, mert utána valós teljesítmény növekedést érhetsz el otthon is.
 • Időhiány. Néha nagyon össze tudnak csapni a hullámok, és szinte semmire nem jut időnk. Ilyenkor főleg a kezdők automatikusan az edzésre szánt időből vesznek el. Persze, mint a bevezetőben említettük, ez jellemző az edzőtermekbe járókra is, de az otthoni edzést sokkal könnyebben hagyjuk abba időhiány miatt. Megoldás: Olyan sok edzés módszer és gyakorlat létezik, hogy akár 5 perc alatt is komoly edzést tudsz végig csinálni, tehát az időhiány valójában motiváció hiányt jelenthet csak.

Edzés otthon

És mik az otthoni edzés tagadhatatlan előnyei?

A legfontosabb a “fun factor”, főként ha az egész család, vagy baráti társaság résztvevője a közös mozgásnak.

 • Olcsó. Számtalan edzés módszer létezik, amihez semmilyen eszköz nem szükséges, mégis kitűnő hatásfokkal lehet végezni.
 • Bármikor végezhető. Nem vagy időhöz kötve, akár egy lukas félórában is el tudod végezni a napi edzésedet, ha jól van összeállítva a programod, de ha van időd és energiád, akár egy több órás programot is végig csinálhatsz.
 • Időtakarékos. Megúszod a közlekedés, a parkolás, az átöltözés és az esetleg várakozás idejét. Ez akár több óra is is lehet alkalmanként, így a mai rohanó világban cseppet sem elhanyagolható tényező.
 • Teljesen személyre szabott. Pont olyan edzésmódszert választasz, amilyet éppen akarsz. Nem kell azzal törődni, hogy de most TRX óra van, pedig te jógáznál. Vagy nyugodtan tekerhetsz másfél órát a bringával, ha éppen szép az idő.
 • Különösen szórakoztató lehet. Főleg, ha a pároddal, barátoddal, vagy a családoddal közösen tudod végezni. Extra motiváció lehet egymás túlszárnyalása és jókat lehet nevetni edzés közben is.

Az otthoni edzés veszélyei!

Hogy senki kedvét ne vegyük el az edzéstől, bemutatunk pár valóban vicces “balesetet”(szerencsére mind nevetéssel zárul), hogy lássuk, bármi megtörténhet otthon és edzőteremben egyaránt. 

Mint minden edzés az otthoni edzés is sérülés veszélyes. Sőt a választott edzés módszertől függően, akár környezetünkre is veszélyt jelenthetünk, így fokozottan oda kell figyelnünk a biztonságra.

 • Sérülés veszély. Otthon azért nagyobb a rizikó, mert nem figyeli minden mozdulatodat egy szakember, nem javítja ki azt amit helytelenül végzel. Sokszor ráadásul a bemelegítést és a nyújtást is elhanyagoljuk otthoni környezetben. Jó esetben csak egy húzódás az eredmény, de könnyen össze lehet szedni egy csúnya ficamot, törést is, ha nem figyelünk oda. Tehát, nagyon fontos a biztonság betartása! Ha nem vagy biztos egy mozdulat helyes technikájában, jobban jársz ha elmész pár csoportos órára, vagy személyi edzőhöz, hiszen nagyon sokba fog kerülni, ha emiatt esel ki a munkából. Persze ez ne vegye el a kedvedet, hiszen le lehet sérülni egy nehezebb szatyor, vagy egy ágy megemelésétől is. Pont az a sport célja, hogy biztonságosan tudjuk a mindennapi életben előforduló mozdulatokat megtenni.
 • Túlterhelés. Ha nem figyel rád senki, könnyen járhatsz úgy, hogy a pl. fekvenyomásnál a választott súly rajtad marad. Igen kellemetlen és nagyon veszélyes! Próbálj meg mindig valakivel együtt edzeni. A másik probléma, ha a helytelen végrehajtás miatt túlterheled pl. a térd ízületed. Kitöréseknél gyakori ez a hiba. Bár főként hosszútávon veszélyes, hiszen tönkreteszed vele az ízületed, egy rossz mozdulattól máris meglehet  a baj. Ilyenkor is jól jön, ha van valaki a közelben. És ismételten leírom:  A netről összeszedett bármilyen jó videó sem tudja pótolni a szakembert. Ha már megtanultad a helyes mozdulatokat, akkor végezz otthon edzést!
 • Baleset. Aki már fogott a kezébe súlyzót tudja, hogy a tárcsák, vagy akár az egész súlyzó időnként leesik, az edzőgépek alkatrészei is időnként tönkremennek, a kettlebell hajlamos elrepülni még csoportos edzéseken is, stb… Nagyon fontos, hogy odafigyelj erre is! Jó esetben csak a lámpa, vagy a járólap törik össze, rossz esetben a lábad, vagy valaki más csontjai.

Mi tehát a végső következtetésünk? Mindegy, hogy otthon edzel, vagy eljársz valahová. A lényeg, hogy mozogj, élvezd a mozgást, melegíts be előtte, figyelj arra, hogy a gyakorlatokat szabályosan hajtsd végre és a végén ne hagyd ki a nyújtást sem!