Fitball edzés

0
117

Bizonyára sokan közülünk már tudják, hogy a fitness labda nem csak az egyensúlyérzékünket fejleszti, hanem az izmokat is erősíti. Most a 13 leghatékonyabb fitness labda gyakorlatot mutatjuk be. Ezek a tornagyakorlatok hasznosak, és ugyanakkor nagyon szórakoztatóak is.

Még azelőtt, hogy elkezdenénk a gyakorlatokat, bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő labdát választottunk-e. Egyszerűen csak üljünk rá, és ha a térdeink ill. a csípőnk derékszöget zár be, akkor megtaláltuk az igazit.

1. Military Press

Készüljünk fel, ugyanis most igazán megdolgoztatjuk a karokat. A Military press nem csak a karokat veszi igénybe, hanem a törzsünket is. Ez a gyakorlat főleg a delta-izmokra öszpontosít, de ahhoz, hogy ne inogjunk a labdán, be kell vetnünk a derék izmait is. Vegyünk a kezünkbe egykezes súlyzókat és nyomjuk őket fölfelé úgy, ahogy az animáció is mutatja, de ezzel egyidejűleg a hasunkat is feszítsük, valamint tartsuk feszesen a vállakat is. Végezzünk annyi ismétlést, amennyit bírunk.

military press fitness labdán

2. Tricepsz extenzió

Nincs kibékülve az ernyedt karjaival? Ez a gyakorlat a tricepszet dolgozza meg, megfelelő nőknek és férfiaknak is. A könyök teljes megfeszítése a tricepsz-izom összehúzódása miatt fontos. Lényeges tehát, hogy a könyökünk a lehető legjobban meg legyen feszítve. Ismételjük addig, amíg bírjuk.

Tricepsz extenzió fitness labdán

3. Chest Fly súlyzókkal

Ez a tornagyakorlat a mellkas külső és belső izmait fejleszti. Ha labdán végezzük, szélesebb lesz a mozdulat, de ha nem vagyunk rutinosak, inkább legyünk óvatosak. Ne nyissuk szét a karokat túlságosan, mert meghúzhatjuk a váll izmait ill. a könyökizületet. Végezzünk annyi ismétlést, amennyit bírunk.

 

Chest Fly súlyzókkal

4. Arm Circles from a Plank

Támaszkodjuk az alkarunkra – plank pozíció a labdán, és a karok segítségével végezzünk finom körkörös mozdulatokat mindkét irányba, a törzsünk legyen megfeszítve és megemelve. A kezdők 10 ismétlést végezzenek, a haladók 15-20 – szor ismételjék meg a gyakorlatot. 

 

5. Fekvőtámasz

Úgy gondolja, hogy már mindent tud a fekvőtámaszról? Gondoljunk csak bele mégegyszer. A fit-ball labdán végzett fekvőtámasz jóval igényesebb gyakorlat, még a legedzettebbeket is megizzasztja. Christie McGonagle a Model Fitness – től megosztotta a fekvőtámasz gyakorlat egyik változatát, amely  kettéválasztja a mozdulatot, így a fekvőtámasz végzése során nem térünk vissza a plank helyzetbe. Tarstunk ki ebben a pozícióban 5-10 másodpercig. Ismételjük addig, amíg bírjuk.

 

Fekvőtámasz fitness labdán

6. Súlyemelés egyenes helyzetből ferde helyzetbe

Hagyjuk a padot, most a fit-ball labda a menő! Feküdjünk le a fitness labdára úgy, hogy a hátunk felső része legyen a labdán, a hátunk alsó része és a fenék pedig szabadon maradnak, nincsenek alátámasztva. Ez tulajdonképpen olyan, mintha súlyemeléseket végeznénk fekvő helyzetben, viszont a hátunk alsó része nincs a padon. Ebben a helyzetben emeljük fel a súlyt. Még azelőtt, hogy elkezdenénk a súlyt visszaengedni, tegyük le a fenekünket a talajra. Ez olyan, mintha a ferde padon lennénk.

 

Amíg ebben a ferde pozícióban vagyunk, lassan engedjük le a súlyt. Legyünk óvatosak. Amikor már teljesen leengedtük a súlyt, emelkedjünk fel vissza, így már újra egyenes fekvő helyzetben vagyunk. Megint emeljük fel a súlyt és végezzük el az egész gyakorlatot. Ismételjük 10-szer, vagy akár 20-szor.

 


Fekvő helyzetben erősebbek vagyunk. Ha fekve nyomjuk ki a súlyt, és utána ferde helyzetet veszünk fel, excentrikus, nagyobb ellenállású izommunkát végzünk, mint egyébként. Az ismétlések excentrikus része nagyon fontos tényező az izomtömeg-növelés szempontjából, és a fitness labda segítségével ezt könnyen el tudjuk végezni“

– Jason Ferrugia, edző


 

7. Fordított felülés

Krónikus hátfájásban szenved? Ha igen, ezt a gyakorlatot mindenképpen végezze el. Fogjunk egy fintess labdát, és lássunk neki. Ugyanazokat az izmokat dolgoztatjuk meg, mint a Salabhasana egyes változataiban, de a labdát használva egy pár fokkal feljebb tudunk emelkedni. 8 vagy 10 ismétlésből álljon egy gyakorlatsor.

Fordított felülés fitness labdán

 

A továbbiakban a hát alsó részére irányuló fit-ball labda gyakorlatokat mutatunk be.

8. Guggolás felugrással

Ez a mozdulat nagyon gyors és intenzív. Tartsuk a labdát a mellkasunknál és guggoljunk le. A felugrás alatt nyújtsuk előre a karokat. Miközben újra leguggolunk, húzzuk vissza a labdát a mellkasunkhoz. A kezdők 10 ismétlést végezzenek, a haladók akár 15-20 – szor is elvégezhetik a gyakorlatot.

9. Hamstring and Glutes Bridge/Híd

Ahhoz, hogy biztonságosan el tudjuk végezni a hidat, aktív lábmunkára van szükségünk. Használjunk fitness labdát, így megdolgoztatjuk a hátsó combizmot (hamstring) és a fenék izmait. Először is feküdjünk a hátunkra és a sarkakat fektessük a labdára. A kezek kitárva maradnak a talajon addig, amíg megemeljük a csípőnket. A fenék izmai is kapcsolódjanak be a mozdulatba. A haladók még hatékonyabbá tehetik a gyakorlatot, mégpedig úgy, hogy a híd helyzetben felemelik az egyik lábukat. Végezzük el a gyakorlatot 15-20 – szor.

híd fitness labdán

 

10. Csípő-emelés fekve térdhajlítással

Ez a gyakorlat a híd egyik további változata. Feküdjünk le a földre, a vádlikat fektessük a labdára, a karok a test mellett, a tenyerek fölfelé néznek. Emeljük fel a csípőnket úgy, hogy a lábfejek, csípő és a vállak egy egyenest alkossanak. Ebben a helyzetben maradva a térdek behajlításával húzzuk magunk felé a labdát. A csípő, a vállak és a térdek egy egyenest képezzenek. Kihívás? A fenekünket ne engedjük lejebb a talaj felé. Lassan nyújtsuk ki a lábakat és engedjük le a csípőnket a kiinduló helyzetbe. Végezzünk 15-20 ismétlést. 

11. Crunch and Leg Curl / Felülés és térdhajlítás

Ez a gyakorlat “kettő az egyben”, a hasizmokat és láb izmait dolgoztatja meg. Feküdjünk a hátunkra, a lábak egyenes helyzetben, a sarkak a fitness labdán. A kezünket tegyük a tarkó mögé. Lélegezzünk be és ki mialatt a térdeket a mellkas felé húzzuk és ezzel egyidejűleg megemeljük a fejet és a hátunk felső részét. Maradjunk ebben a helyzetben 3 másodpercig, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.  Ez olyan mint egy közönséges felülés, csak annyi a különbség, hogy a lábak a fitness labdán vannak. Kattintson ide és tekintse meg a Franklin’s iBodyFit  felülés és térdhajlítás gyakorlatát. Végezzük el 15-20 – szor a gyakorlatot.

12. Lábemelés hason fekve

Ez a könnyű gyakorlat a hát alsó részét erősíti. Tegyük a fitness labdát a csípőnk alá, a köldökhöz közel, a karokat hagyjuk a földön, egyenes vonalban a válakkal. Bizonyosodjunk meg arról, hogy szabadon tudjuk mozgatni a lábainkat. A nagyujjak a földre néznek. Tartsuk egyenesen a lábainkat, kilégzéssel emeljük meg őket – olyan magasra, amilyen magasra csak tudjuk. Lélegezzünk be, miközben a lábakat lassan leengedjük.Itt megtekinthetjük a gyakorlatot. Ez a gyakorlat lassú, tudatos mozgásokból tevődik össze. Tehát ne csaljunk, és ne emeljük fel túl gyorsan a lábainkat. Igyekezzünk lassú tempóban 15-20 ismétlést végezni.

 

Végül pedig egy lazító gyakorlat következik.

 

13. Lábakat a labdára

Feküdjünk a földre, hajtsuk be a térdeket és a vádlikat helyezzük a labdára. A labda legyen a lehető legközelebb a fenekünkhöz. Nyújtsuk ki a karokat a testünk mellett, lehetőleg 45 fokos szögben, a tenyerek fölfelé néznek. Csukjuk be a szemünket és pihenjünk 5 – 15 percet. Ez egy remek test-regeneráló helyzet, amely egy nehéz, stresszes nap után is beválik, vagy amikor egyszerűen csak ki akarunk egy kicsit kapcsolni.

 

pihenés és lazítás a fitness labdán