Hagyományos fekvőtámasz

Egyeseknek rémálom, másoknak a napi edzés rutin bevett gyakorlata: ez nem más, mint a jó öreg fekvőtámasz, azaz karhajlítás és nyújtás fekvőtámaszban. Pedig létezik ennek is könnyített verziója, ami kezdők számára is sikerélményt és fejlődési lehetőséget nyújt.

0
2115

Tartás: Vállszélességben. A testünk egyenes, nem lóg ki a fenekünk, nem ér le a hasunk. A gyakorlat közben mindvégig tartsuk feszesen a testünket és ügyeljünk a szabályos végrehajtásra.

Ismétlések száma: Edzésterv függő, de 20-nál többet nem feltétlenül érdemes. Ha az már könnyen megy, lehet nehezíteni a gyakorlatot. Az ismétléseket 2-5 szériában érdemes végezni, de ez is edzésterv függő. Létezik a 100 fekvőtámasz edzésterv, erre külön fogunk kitérni.

Kezdőknek: Leteheted a térdedet, vagy megtámaszkodhatsz a falnál, esetleg egy széken, padon, vagy a heverőn. Minél nagyobb a dőlésszöged, annál könnyebb a gyakorlat, ezért túlsúlyosok, vagy fiatalok is elkezdhetik ezzel a módszerrel. Ugyanezzel a módszerrel nők is edzhetnek.

Íme a fekvőtámasz könnyített verziója – fal mellett – kezdőknek. A videón látható mozdulatsor elsősorban a vállakat edzi.

Elsődleges izmok: Mellizom, váll izmok és a tricepszünk is igen komoly terhelést kap.

Tipp: Akkor vegyél levegőt, amikor leengeded magad és kinyomáskor fújd ki.

Gyakori hibák: A testünk hullámzik, nem jól vesszük és fújjuk ki a levegőt, rossz a kéztartásunk (főleg a könyöknél), nem engedjük magunkat elég mélyre, leejtjük a testünket a földre.

Az alábbi vidám videóból megnézhetjük az 5 leggyakrabban elkövetett hibát fekvőtámaszozás közben.