HIIT edzés – Mitől olyan hatékony?

Mit jelent ez az új és népszerű edzésforma? Az angol kifejezés rövidítése. HIIT: High-Intensity Interval Training. Magyarul: magas intenzitású intervallum edzés.

0
15495
HIIT edzés

Tehát mi is az a HIIT? Egy rövid de robbanás szerűen intenzív szakaszok és rövid pihenők ciklikus ismétlődésén alapuló mozgásforma.

Ha másként nézzük, gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhetsz HIIT módszer alapján. Vegyük a futást, vagy kocogást. (Ha kardio futó gépen csinálod még látványosabb lesz az eredmény). A szokásos reggeli kocogásunkat végezhetjük úgy is, hogy a nyugdíjasoknak való 7-8 km/órás sebesség helyett sétálunk 5-6 km/órával, majd sprintelünk 1 percet (12-15 km/óra), majd megint 2 perc szünet. A kalória felhasználás kb. a duplája lesz, így fogyókúrához sokkal hatékonyabb. Ráadásul kevesebb idő kell hozzá és változatosabb is.

HIIT edzés mik az előnyei?

 • Időspórolás. Elsőnek egyértelműen az időt vehetjük. 15 perc kőkemény HIIT edzés felér 1 óra tv előtti aerobikkal. Spóroltál 25 percet.. Hátránya, hogy időhiány miatt nem lehet egy napot sem elsumákolni. Pl. nyaralás alatt is simán végezhető.
 • Ég a zsír, ég a zsír! egy normál kardió edzésnél általában 50% a felhasznált kalóriák zsírból égetése, a HIIT alatt ez csak 25% körüli. No, de 5x annyi az elégetett kalória, így több jön le a zsírból is. Ráadásul felpörgeti az anyagcserét, így ésszerű diéta mellett égeti tovább is a felesleget.
 • Robbanékonyság. Alapvetően addig csináljuk, amíg már nem kapunk levegőt. És még egy kicsit tovább, de ezt már edző segítségével! Utána viszont megint pihenünk, aztán újrakezdjük. A szívünkés a szervezetünk megtanul magasabb tempón dolgozni, ami aztán a normál mozgásban is érezhető teljesítmény emelkedést okoz. Pl. pár hétz után ha felülsz a bringára, meg fogsz lepődni menyivel jobban megy a tekerés.
 • Olcsó. Rajtad kívül gyakorlatilag semmi nem kell hozzá, így a sportcipőn és ruhán kívül más befektetést nem igényel. Persze érdemes lemenni egy edzőterembe, ha meg tudod engedni magadnak, hiszen ott sokkal hatékonyabb az edzés és vannak szakemberek, akik a motiváción kívül a helyes gyakorlat végzést is koordinálják.
 • Izomvesztés nélkül fogyhatsz és fiatalos maradsz. A begyorsult ritmus miatt a szervezet könnyebben nyúl a zsírtartalékokhoz, ha betartod a pihenőket. Persze fehérjét be kell vinni a szervezetbe és amúgy is alaposan oda kell figyelni az étkezésre, ha elkezdesz sportolni. Éppen emiatt különösen ajánlott súlyzós edzés mellé, hiszen így nem a nehezen felépített izmaidat veszíted, hanem a felesleges zsírt. Mellékhatása, hogy megnövekszik a növekedési hormon a szervezetünkben, ami megint extra kalóriákat éget, emellett valóban fiatalít.

hiit edzés

Hátrányok

 • Ez a mozgás típus alaposan megterheli a szervezetet, ezért csak egészségesen szabad belefogni. Ha már régen nem mozogtál érdemes konzultálni a kezelőorvosoddal.
 • Ha valóban jól csinálod, időnként el fog sötétülni körülötted a világ, sőt erős hányingered is lehet. Ez alapvetően normális ekkora terhelésnél, de nem árt, ha valakivel közösen edzel és van, aki odafigyel rád. A legjobb persze ha egy profi edző irányításával végzed a gyakorlatokat, aki tudja hol a határ.

 A HIIT edzés története

A magas intenzitású tréninget először Peter Coe, a világhírű atléta Sebastian Coe édesapja alkalmazta fia felkészítésekor. Az ő eredményességét látva beszállt a német Woldemar Gerschler és a svéd Pe-Olof Astrand. Az ifjabb Coe végül 200 méteres sprinteket futott 30 mp pihenőkkel a felkészülése alatt. A következő nagyobb fejezet a japán Izumi Tabata nevéhez fűződik, aki 20 mp-es ultra intenzív szakaszok közt 10 mp pihenést engedélyezett. Ezután szinte vég nélkül érkeznek az újabb formulák, ahol az intenzitás, az intenzív mozgás időtartam és a pihenő idő váltakoznak.

A videóban látható, hogy mennyire eredményes volt az új edzésmódszer. Sebastian Coe gyakorlatilag állva hagyta a teljes mezőnyt, ami a középtáv futásban merőben szokatlan volt.

HIIT edzésterv kezdőknek

Egy pár gyakorlat végrehajtása és az idő amíg csinálni kell.

 • Futás. A cooper tesztre való felkészülést lehet felhasználni. A lényeg, hogy 12 perc alatt minél nagyobb távolságot tegyél meg. Érdemes 4-6 szakaszra bontani a 12 percet. Lehet kezdeni pl. 2 perces szakaszokkal, ahol a 120 mp-ből először futsz amennyit bírsz – de tényleg fuss, mint ha egy felbőszült anyatigris kergetne, ne kocogj! -, aztán pihenésként sétálj a maradék másodpercekben. Az a lényeg, hogy úgy oszd be az energiádat, hogy nagyjából egyenlőek legyenek a futási is séta idők. Aztán ahogy belerázódsz növeld a futási, csökkentsd a sétálási időt. Ha már menni fog a 60 mp futás 60 mp gyors menet, nem leszel kezdő. Pár hét alatt el lehet jutni idáig.
 • A legjobb, ha elmész egy kezdőknek tartott edzésre, ahol szakemberek tanítják meg a mozdulatokat és ők szabályozzák az intenzitást.
  Pár otthon is felhasználható gyakorlat: Négyütemű fekvőtámasz, helyben futás térdemeléssel, burpee, terpeszugrás, guggolásból felugrás. Mindegyik gyakorlatot kezd el azzal az ismétlés számmal, amit még meg tudsz csinálni és emeld a dózist. Akkor jó, ha már 3 percig tudod csinálni mindegyiket. A gyakorlatok közt tarts 45 mp szünetet.
  Például:
  – 20 négyütemű, aztán 45 mp szünet
  – 30 mp helyben futás magas térdemeléssel, aztán 45 mp szünet
  – 15 burpee, aztán 45 mp szünet
  – 15 terpeszugrás, aztán 45 mp szünet

Így csináld helyesen a burpee-t

HIIT edzés otthon

Aki otthon szeretné kipróbálni, annak itt egy kőkemény 15 ill. 20 perces tréning.

15 perces otthoni HIIT edzés, eszköz nélkül
20 perces otthoni HIIT edzés, eszköz nélkül