HIIT edzés – Mitől olyan hatékony?

Mit jelent ez az új és népszerű edzésforma? Az angol kifejezés rövidítése. HIIT: High-Intensity Interval Training. Magyarul: magas intenzitású intervallum edzés.

0
1561
HIIT edzés

Becsült olvasási idő: 14 perc

Tehát mi is az a HIIT? Egy rövid de robbanás szerűen intenzív szakaszok és rövid pihenők ciklikus ismétlődésén alapuló mozgásforma.

Ha másként nézzük, gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhetsz HIIT módszer alapján. Vegyük a futást, vagy kocogást. (Ha kardio futó gépen csinálod még látványosabb lesz az eredmény). A szokásos reggeli kocogásunkat végezhetjük úgy is, hogy a nyugdíjasoknak való 7-8 km/órás sebesség helyett sétálunk 5-6 km/órával, majd sprintelünk 1 percet (12-15 km/óra), majd megint 2 perc szünet. A kalória felhasználás kb. a duplája lesz, így fogyókúrához sokkal hatékonyabb. Ráadásul kevesebb idő kell hozzá és változatosabb is.

HIIT edzés mik az előnyei?

 • Időspórolás. Elsőnek egyértelműen az időt vehetjük. 15 perc kőkemény HIIT edzés felér 1 óra tv előtti aerobikkal. Spóroltál 25 percet.. Hátránya, hogy időhiány miatt nem lehet egy napot sem elsumákolni. Pl. nyaralás alatt is simán végezhető.
 • Ég a zsír, ég a zsír! egy normál kardió edzésnél általában 50% a felhasznált kalóriák zsírból égetése, a HIIT alatt ez csak 25% körüli. No, de 5x annyi az elégetett kalória, így több jön le a zsírból is. Ráadásul felpörgeti az anyagcserét, így ésszerű diéta mellett égeti tovább is a felesleget.
 • Robbanékonyság. Alapvetően addig csináljuk, amíg már nem kapunk levegőt. És még egy kicsit tovább, de ezt már edző segítségével! Utána viszont megint pihenünk, aztán újrakezdjük. A szívünkés a szervezetünk megtanul magasabb tempón dolgozni, ami aztán a normál mozgásban is érezhető teljesítmény emelkedést okoz. Pl. pár hétz után ha felülsz a bringára, meg fogsz lepődni menyivel jobban megy a tekerés.
 • Olcsó. Rajtad kívül gyakorlatilag semmi nem kell hozzá, így a sportcipőn és ruhán kívül más befektetést nem igényel. Persze érdemes lemenni egy edzőterembe, ha meg tudod engedni magadnak, hiszen ott sokkal hatékonyabb az edzés és vannak szakemberek, akik a motiváción kívül a helyes gyakorlat végzést is koordinálják.
 • Izomvesztés nélkül fogyhatsz és fiatalos maradsz. A begyorsult ritmus miatt a szervezet könnyebben nyúl a zsírtartalékokhoz, ha betartod a pihenőket. Persze fehérjét be kell vinni a szervezetbe és amúgy is alaposan oda kell figyelni az étkezésre, ha elkezdesz sportolni. Éppen emiatt különösen ajánlott súlyzós edzés mellé, hiszen így nem a nehezen felépített izmaidat veszíted, hanem a felesleges zsírt. Mellékhatása, hogy megnövekszik a növekedési hormon a szervezetünkben, ami megint extra kalóriákat éget, emellett valóban fiatalít.

hiit edzés

Hátrányok

 • Ez a mozgás típus alaposan megterheli a szervezetet, ezért csak egészségesen szabad belefogni. Ha már régen nem mozogtál érdemes konzultálni a kezelőorvosoddal.
 • Ha valóban jól csinálod, időnként el fog sötétülni körülötted a világ, sőt erős hányingered is lehet. Ez alapvetően normális ekkora terhelésnél, de nem árt, ha valakivel közösen edzel és van, aki odafigyel rád. A legjobb persze ha egy profi edző irányításával végzed a gyakorlatokat, aki tudja hol a határ.

 A HIIT edzés története

A magas intenzitású tréninget először Peter Coe, a világhírű atléta Sebastian Coe édesapja alkalmazta fia felkészítésekor. Az ő eredményességét látva beszállt a német Woldemar Gerschler és a svéd Pe-Olof Astrand. Az ifjabb Coe végül 200 méteres sprinteket futott 30 mp pihenőkkel a felkészülése alatt. A következő nagyobb fejezet a japán Izumi Tabata nevéhez fűződik, aki 20 mp-es ultra intenzív szakaszok közt 10 mp pihenést engedélyezett. Ezután szinte vég nélkül érkeznek az újabb formulák, ahol az intenzitás, az intenzív mozgás időtartam és a pihenő idő váltakoznak.

A videóban látható, hogy mennyire eredményes volt az új edzésmódszer. Sebastian Coe gyakorlatilag állva hagyta a teljes mezőnyt, ami a középtáv futásban merőben szokatlan volt.

HIIT edzésterv kezdőknek

Egy pár gyakorlat végrehajtása és az idő amíg csinálni kell.

 • Futás. A cooper tesztre való felkészülést lehet felhasználni. A lényeg, hogy 12 perc alatt minél nagyobb távolságot tegyél meg. Érdemes 4-6 szakaszra bontani a 12 percet. Lehet kezdeni pl. 2 perces szakaszokkal, ahol a 120 mp-ből először futsz amennyit bírsz – de tényleg fuss, mint ha egy felbőszült anyatigris kergetne, ne kocogj! -, aztán pihenésként sétálj a maradék másodpercekben. Az a lényeg, hogy úgy oszd be az energiádat, hogy nagyjából egyenlőek legyenek a futási is séta idők. Aztán ahogy belerázódsz növeld a futási, csökkentsd a sétálási időt. Ha már menni fog a 60 mp futás 60 mp gyors menet, nem leszel kezdő. Pár hét alatt el lehet jutni idáig.
 • A legjobb, ha elmész egy kezdőknek tartott edzésre, ahol szakemberek tanítják meg a mozdulatokat és ők szabályozzák az intenzitást.
  Pár otthon is felhasználható gyakorlat: Négyütemű fekvőtámasz, helyben futás térdemeléssel, burpee, terpeszugrás, guggolásból felugrás. Mindegyik gyakorlatot kezd el azzal az ismétlés számmal, amit még meg tudsz csinálni és emeld a dózist. Akkor jó, ha már 3 percig tudod csinálni mindegyiket. A gyakorlatok közt tarts 45 mp szünetet.
  Például:
  – 20 négyütemű, aztán 45 mp szünet
  – 30 mp helyben futás magas térdemeléssel, aztán 45 mp szünet
  – 15 burpee, aztán 45 mp szünet
  – 15 terpeszugrás, aztán 45 mp szünet

Így csináld helyesen a burpee-t

HIIT edzés otthon

Aki otthon szeretné kipróbálni, annak itt egy kőkemény 15 ill. 20 perces tréning.

15 perces otthoni HIIT edzés, eszköz nélkül
20 perces otthoni HIIT edzés, eszköz nélkül

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here