Kollagénre szükség van, bármi is a fitnesz célja!

0
56
Hidrolizált Kollagén Peptid

Korábban is írtunk már a kollagénről és aki rendszeresen sportolt, vagy elért egy bizonyos kort bizonyára tudja, hogy milyen nagy szüksége van rá szervezetünknek.

Azok kedvéért, akik még csak kapiskálják a témát, egy kis bevezető azért nem árt. Lássuk hát, mi az a kollagén, milyen szerepet tölt be szervezetünkben és hogyan jelentkezik az esetleges hiánya.

A kollagén funkciója szervezetünkben

A kollagén nagyon leegyszerűsítve és hétköznapi nyelven a testünk ragasztója. Felel a bőr, a körmök, az izmok rugalmasságáért, épségéért, fejlődéséért. A szervezetünk legjelentősebb fehérjéje, ami a szövetek: csontok, inak, porcok és a szív egészségéhez is hozzájárul.

Jelentősége óriási, ezért nagyon fontos, hogy elegendő kerüljön belőle szervezetünkbe. Nem is lenne semmi gond, ha az élelmiszerekkel könnyedén bejuttathatnánk a szervezetbe, mert akkor elegendő lenne hozzá a tudatos étkezés.

A kollagén hiánya negatívan hat a mozgási tartományra, ízületi problémákat okoz, rugalmatlanná, szárazzá teheti a bőrt, korai ráncosodást idézhet elő, gyengévé, töredezetté teheti a körmöket, lassítja az izmok és szövetek regenerálódását, hajlamosít az izomrendszer betegségeire, veszélyezteti az ínakat és szalagokat sport közben, ízületi fájdalmakat, duzzanatot idézhet elő, szemhibákhoz vezethet, bélrendszeri betegségek okozója lehet, gyengítheti és elvékonyíthatja a szívfalat, degeneratív betegséghez vezethet.

Éppen ezért lett nagyon elterjedtek a kollagén kiegészítők és több terméken látható a hidrolizált kollagén kifejezés. Mit jelent ez?

A hidrolizált kollagén peptid

Olyan egyszerű kötőszövetet, általában marhából, amelyet enzimekkel és vízzel bontottak le. Nagyszerű kiegészítő az étrendedhez, főleg, ha magas tisztaságú hidrolizált kollagén peptidet választasz 90% fehérjetartalommal szarvasmarha kollagénből, ami felesleges szénhidrát és zsír tartalom nélkül hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához.

A MYPROTEIN Collagen, hidrolizált kollagén peptid:

  • különös tisztaságú
  • szarvasmarha kollagénnel
  • 22g fehérjét tartalmaz adagonként
  • se cukrot, se zsírt nem tartalmaz
  • könnyen oldódik.

A hidrolizált kollagén peptidek miatt a fehérjetartalom biológiailag jobban hozzáférhető, ezért könnyebben felszívódik a véráramba. Fogyasztható turmixban, smoothiekhoz, edzés előtt vagy után.

Szerkesztőségünk lehetőséget kapott, hogy kipróbálja a MYPROTEIN webáruházából a hidrolizált kollagén peptid terméket. Így fogyasztjuk: 1 nagy adagolókanállal vízhez vagy tejhez adjuk, felkeverjük – elég könnyen feloldódik még a hideg tejben is és edzések előtt, időnként utána fogyasztjuk. Becslésünk szerint az adag napi fogyasztás mellett legalább egy hónapig kitart majd, úgyhogy rövid időn belül beszámolunk tapasztalatainkról.

Pár napja használjuk a csokis változatot, eddig azt tudjuk elmondani, hogy kellemes íze van, nasinak is kiváló – ez a fogyókúrázóknak szól – és viszonylag könnyen belekeverjük hideg tejbe is. Aki nem szereti a csokisat, az választhat tőlük íztelent, epreset és vaniliásat is, és jó tudni, hogy gluténmentes.

Érdemes odafigyelni a kollagénpótlásra minden életkorban, legfőképpen sportoláskor és 30 éves kor felett, amikor szervezetünk saját kollagéntermelése az évek előrehaladtával egyre jobban csökken.