Miért jó teázni?

0
24
teázás

Szerencsére mára kezd kikopni a köztudatból az a felfogás, hogy teázni csak megfázás esetén lehet vagy kell. A tea ugyanis ennél sokkal több, rengeteg áldásos hatással bír! Ha kell, élénkít, néha nyugtat, segít ellazulni, beindítja a fogyást, de közösségi élménynek sem utolsó! Lássuk hát, hogy mikor miért jó teázni!

Ha felpörgetnéd magad

Reggelente, vagy egy-egy megbeszélés előtt érdemes zöld teát vagy fekete teát innod. Ezek a teafajták ugyanis tartalmaznak koffeint és segítenek ébernek és koncentráltnak maradni.

A zöld tea antioxidáns-tartalma rendkívül magas, segít a fogyókúrában, de véd a fogszuvasodás és a magas vércukorszint ellen is. Sőt, fogyasztásával akár a különböző szív- és érrendszeri betegségeket, daganatokat is megelőzhetjük. A fekete tea is hasonló hatásokkal bír, de íze és előállításának módja is más. Több koffeint tartalmaz, így gyorsabban felpörget. Magas csersavtartalma pedig véd a vírusok ellen, erősíti az immunrendszered is.

Ha fogynál

A zöld tea nem csak élénkít, a fogyásban is segít! Felpörgeti az anyagcseréd és segít a zsírégetésben. Egy 2008-as kísérletben 60 túlsúlyos ember vett részt, akik egy megadott diétát követtek 12 héten, mialatt vagy zöld teát fogyasztottak vagy placebót. A 12 hét alatt a zöld teát ivók átlagosan 3,3 kg-tól szabadultak meg, ami több volt a másik csoport fogyásánál.

A másik remek választás a fogyókúra mellé a különleges pu-erh vagy más néven öreg tea! A dél-kínai Yunnan tartományból származó pu-erh egy fermentált fekete tea, amit évekig is érlelhetnek, hogy elnyerje az ízét. A karakteres ízű pu-erh teáknál a borokhoz hasonlóan az évjáratot és a származást is számon szokták tartani. Kínában valóságos gyógyszerként használják, többek között súlycsökkentő, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző szerként alkalmazzák.

Ha lazítanál

Téged is feszélyez a bizonytalanság? Többet stresszelsz a megszokottnál is? Akkor válaszd a citromfű teát, ami bizonyítottan segít elűzni az idegességet. A citromfűnek amellett, hogy nyugtatólag hat az idegekre, antidepresszáns hatása is van. Ebből következik az is, hogy a citromfűből készített tea kiváló az álmatlanság és a szorongás enyhítésére. Görcsoldóként segít az ideges gyomorfájás és a stressz okozta fejfájás mérséklésében.

Ha más különlegességet próbálnál ki, a levendula teának is hasonló nyugtató hatásai vannak. A levendula egyszerre antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. A levendulából készült tea idegnyugtató, relaxáló, regeneráló hatással van a szervezetedre, de ha migrénes eredetű fejfájással küzdesz, akkor is sokat segíthet a fájdalom enyhítésében!

Közösségi élmény

Egy finom tea mellett bármikor kellemes beszélgetések alakulhatnak ki. Ha több teát is kipróbálsz a barátaiddal vagy a családoddal, akkor az ízekről és illatokról is meg tudjátok osztani egymással a véleményetek. Tegyél fel egy kis vizet és készíts a barátaidnak, zöld, fekete, pu-erh teát, vagy rendezzetek egy nyugis délutánt citromfű vagy levendula teával.

Ha pedig Kínába vagy Japánba látogattok, mindenképp vegyetek részt egy hagyományos teaceremónián! A kínai és japán teaművészet ugyan rengeteg dologban különbözik, mégis mindkettőnek sajátos hangulata van, ami biztos, hogy örökre közös emlék marad, ha együtt élitek át!

+1 Jolly Joker

Valószínűleg te is sokat hallottál már a matcha teáról és az egyre növekvő népszerűségéről. Ha azt hinnéd azonban, hogy csak múló divatról van szó, tévedsz! A matcha tea évszázados múltra tekint vissza, a japánok teaszertartásain is ezt a zöld csodát kortyolják.

A matcha por a zöld tea levelek porított változata, és nagyobb koncentrációban tartalmazza a zöld teában is fellelhető egészséges anyagokat. Úgy élénkít, hogy nem okoz gyomorideget, pedig magas a koffeintartalma. Az anyagcserét is felpörgeti, vagyis a fogyásban is segít. A benne található katechinek természetes antibiotikum hatással bírnak, tehát a betegségek ellen is segít védekezni. Található benne kálium, vas, A és C vitamin, kalcium és fehérje.