Nyújtás edzés után – 7 hatásos gyakorlat

A nyújtás nagyon fontos, hozzátartozik az edzéshez, ugyanúgy mint a bemelegítés. Praktikus tanácsok és gyakorlatok a edzés utáni nyújtás helyes kivitelezéséhez.

0
7568
Nyújtás edzés után

Sajnos nagyon sok sportoló edzéséből kimarad a nyújtás, pedig a nyújtás nagyon fontos, hozzátartozik az edzéshez, ugyanúgy mint a bemelegítés.

Miért fontos?

Meggyorsíthatod vele a regenerálódás folyamatát, csökkentheted a másnapi izomlázadat, ellenállóbbá és rugalmasabbá teheted vele az izmaidat, ami sérülés elkerülése érdekében jelentőségteljes.

Mikor érdemes nyújtani?

Ha edzés előtt nyújtasz, akkor mindenképp melegítsd be az izmaidat előtte. Én személy szerint, az edzés utáni nyújtást preferálom. Szerintem nagyon fontos, hogy ilyenkor ne hagyjuk merev állapotban a megdolgozott izmokat.

Hogyan végezzük?

A nyújtást elvégezhetjük egyedül, de kérhetjük edzőtársunk segítségét is, vagy alkalmazhatunk különböző nyújtást segítő eszközöket. Az adott izom nyújtását érdemes 40-50 másodpercig megtartani, a légzés lassú és egyenletes, kifújásnál pedig próbálj még picit jobban nyújtani az izmon. Ilyenkor ugyanis jobb hatásfokkal nyúlnak az izmaid. Ügyelj arra, hogy ne nyújtsd túl az izmaidat, ha fájdalmat érzel lazíts a testtartásodon. A nyújtás során ne csak azokat az izmaidat nyújtsd le, amiket dolgoztattál, hanem a többi izmodat is. Vannak olyan izmaink, amiket edzés nélkül is használunk, terhelünk a nap folyamán. Ilyen például a vádli (járásnál), a hát, nyaki izmok, mellkasi izmok.

Nézzünk pár nyújtást!

A comb nyújtása

Zárt vagy keresztbe tett lábbal állj egyenesen és egyenes háttal hajolj le, mintha a lábfejedet szeretnéd megérinteni, majd támaszkodj meg valamiben, és az egyik bokád megfogásával húzd a sarkadat a magad mögé, ügyelve a helyes tartásra.

Vádli nyújtása

Támaszkodj neki a falnak kezeiddel, egyik lábaddal lépj hátra (támadó állás) és nyomd a sarkadat a talajhoz.

A hát nyújtása

Kapaszkodj fel egy bordásfalra, vagy egy húzódzkodó állványra és lógj pár másodpercig. Aztán állj szembe a bordásfallal (vagy amiben meg tudsz majd kapaszkodni) egy nagyobb lépésnyire attól, hajolj előre és kapaszkodj meg.

A mell és bicepsz nyújtása

Állj háttal a bordásfalnak, kapaszkodj meg abban a hátad mögött és engedd bele a testsúlyodat, hogy nyúljon a mellizom. Vagy egyik karodat emeld fel a tested mellett oldalra vállmagasságig, kapaszkodj meg és törzseddel fordulj el az ellentétes irányba.

Tricepsz nyújtása

Emeld fel a kezed a füled mellé függőlegesen, hajlítsd a könyököd, mintha a hátad közepét szeretnéd megérinteni. Az alsó holtponton tartsd meg a kezed, a másikkal megfogva és óvatosan húzd a tested középvonala felé.

A has nyújtása

Feküdj hasra, karjaiddal pedig told fel a felsőtestedet, annyira hogy a hasizmod megnyúljon.

A váll nyújtása

Állj egyenesen, egyik karodat másik kezed segítségével, vállmagasságban húzd keresztbe a tested előtt, ellentétes vállad irányába tartsd meg a mozdulatot 40 másodpercig, majd végezd el a másik karoddal is.


A nyújtás hosszútávon látványos eredményeket hoz, ezért soha ne feledkezz meg róla!