Sportoljunk tudatosabban

0
3

Sportoljunk egy kicsit tudatosabban - fitnessfiesta.huEgészségünk megőrzése érdekében a táplálkozáson túl érdemes figyelmet szentelni a sportolásnak is. Az eredményességet és a sérülésmentes mozgást szem előtt tartva azonban, mindenképpen érdemes egy kicsit jobban odafigyelni mit sportolunk és hogyan.

Milyen sportot válasszunk?

Számos tényező van, amivel érdemes lehet számolni mielőtt belekezdenénk bármibe is. A megfelelő mozgásforma kiválasztását több tényező is jelentősen befolyásolja, ezért érdemes egy kicsit feltérképezni, hogy melyik mozgásformát mikor válasszuk.

Mikor fussunk és mire figyeljünk?

Talán nem kockáztatunk nagyot azzal a kijelentéssel, hogy az egyik, ha nem a legelterjedtebb sportolási forma a futás. Ráadásul ez a sport az egyik leghatásosabb ha a kalórialeadást célozzuk meg. Gondolhatjuk, hogy igazából nem kell hozzá semmi más, csak egy szabadidőcipő, egy egyszerű és kényelmes ruházat és már mehetünk is kocogni. Azonban ez nem ilyen egyszerű, ugyanis a futás során az ízületeink jobban igénybe vannak véve sok más sporthoz képest. A megfelelő futócipő kiválasztása nagyon fontos, még ha a ruházatra nem is akarunk nagyobb figyelmet fordítani, bár a komfortos futás szempontjából erre is érdemes egy kis időt szánni. Az optimális futócipő még azok számára is lényeges, akinek nincs semmilyen térd vagy ízületi problémája, de szeretné a futást rendszeresen űzni. A terepfutás vagy a futópadon való tréning, ugyan az aszfaltos felülethez képest jóval kisebb igénybevételnek teszi ki az ízületeket, de ebben az esetben is használjunk speciális futócipőt. A hangsúly a méreten és a kialakításon van. Az öltözékünknél fontos szempont, hogy ne legyen bő a ruházat, megfelelő zoknit válasszunk és hölgyeknek javasolt a sportmelltartó viselése.

Mikor válasszuk a kerékpározást?

A kerékpározás szintén kiváló sport, és a futás mellett egy másik nagyon elterjedt mozgásforma. Ezt akár az otthonunkban egy szobakerékpár segítségével, vagy kint a szabadban is űzhetjük. Előnye a futással szemben, hogy kevésbé terheli meg az ízületeket. Jó választás lehet azok számára is, akiknek a lábizmaik aránytalanul kisebbek a felsőtest izomzatához képest. A napi kerékpározást ráadásul tévénézés közben egy szobabiciklin, vagy akár munkába menet is letudhatjuk, nem beszélve arról, hogy még pénzt és időt is spórolhatunk vele. A kerékpározás azonban nem javasolt mindazok számára, akik aranyér vagy gerincsérv problémákkal küszködnek.

A testépítés előnyei

Nyilván vannak olyanok is, akik nem, vagy nem kizárólag a fogyásra fókuszálnak, hanem a test teljes izomzatának fejlesztése a céljuk. Ezeket kiválóan meg lehet valósítani testépítéssel vagy fitnesztermi tréningekkel. A testépítést lehet edzőtermekben, szabadtéren vagy otthoni fitneszgépek segítségével egyaránt végezni. Vannak ráadásul kifejezetten olyan eszközök, mint például a kettlebell, amelyekkel rendkívül dinamikus izomzatot lehet kidolgozni megfelelő gyakorlatok segítségével. A kettlebell-t sok sportág versenyzői használják kiegészítő edzésként is. Ezek általában nagy erőkifejtést igénylő sportok ezért nem javasoltak szívbetegeknek, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek.

Hasznos sportok regenerációra

A felépülés során válasszunk olyan sportot, ami biztosan nem terheli meg extrém módon a gyógyulandó területet. Erre a célra leggyakrabban az úszást szokták javasolni, azonban jó lehet a kisebb igénybevétel miatt a séta, illetve az otthoni torna is. Az úszás nagy előnye, hogy tehermentesítődnek az alsó végtagok és a gerinc is, mivel a gravitáció a vízben lecsökken. Természetesen minden esetben elengedhetetlen, hogy egyeztessünk az orvosunkkal vagy gyógytornászunkkal, aki felel a regenerációnkért.

Figyeljünk a rendszerességre!

Ha sportolni kezdünk, és ennek eredményét látni is szeretnénk, legyen az fogyás vagy csak a mentális egészségünk javítása, ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha rendszerességet viszünk a sportolásba. Kutatások szerint a heti 2,5 óra intenzívebb mozgás nagyjából 20%-kal csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Mozogjunk hetente legalább 3-4 alkalommal és készítsük magunknak edzéstervet is hozzá. Nem kell feltétlenül mindig ugyanazt az edzést végezni, ha nem szeretjük a monotonitást, akkor törekedjünk a változatosságra. Kombinálhatjuk a programunkat és keresztedzésként akár futhatunk vagy úszhatunk is mondjuk az edzőtermi edzések mellé. A hétvégi kirándulás is jó kiegészítő tevékenység, nem beszélve arról, hogy akár egy kellemes családi program is lehet belőle. Ha nagy időhiánnyal küszködünk, érdemes elgondolkodni egy otthoni futópad vagy egy szobabicikli beszerzésén, hogy a mozgást ne kelljen mellőznünk.

Mire figyeljünk még sportolás közben?

Nagyon fontos, hogy egészségünk megóvása érdekében ne hajtsuk túl magunkat. Csak fokozatosan növeljük a terhelést, főleg abban az esetben, ha hosszú idő után most kezdünk csak újra mozogni. Ha nehezen tudjuk kontrollálni magunkat vagy nem érezzük a határainkat, akkor használjunk pulzusmérőt, így nem hajtjuk túl magunkat, ami sok esetben vezethet a sportolástól való elkedvetlenedéshez. Szinte minden sportnál fontos, hogy elsajátítsuk a helyes mozgást. Kiemelten igaz ez az edzőtermi gyakorlatoknál, vagy a kettlebell edzések esetén, ahol a nem megfelelő kivitelezés jelentős problémákat okozhat.

A sport mentális hatása

Elképzelhető, hogy ahhoz, hogy a sport az életünk megszokott része legyen, egy kisebb életmódváltás is szükséges . Higgyük el azonban, hogy ez nem kizárólag a fizikai, de a mentális egészségünkre is jelentős hatással lesz. A mozgás ugyanis csökkenti tudjuk testünkben a kortizolszintet, így a stressz mértékét is.