Sportruházat – milyen az ideális ruha sportoláshoz?

0
6
sportruházat

Az ősszel együtt érkezik a kicsit hűvösebb és kiszámíthatatlanabb időjárás is. A sportolás szempontjából ez két fontos dolgot jelent; a kinti sportokhoz ragaszkodóknak érdemes olyan ruházat és kiegészítők után nézni, amik a hirtelen jövő csapadék esetén is védelmet nyújtanak, a kiszámíthatóbb körülményeket kedvelők pedig valószínűleg valamilyen beltéri edzésre váltanak, hogy az időjárás ne befolyásolja a lehetőségeiket…

Akár kinti, akár benti edzésről van szó, nem igazán lehet megkérdőjelezni, hogy a megfelelően megválasztott, funkcionális sportruhák jelentősen hozzájárulnak a komfortérzet fenntartásához, így ezekben az izzasztó és néha bizony igazán kemény edzéseket is egészen más megélni, mint egy régi, kinyúlt pólóban. A Tchibo webáruház sportruhák terén is rendkívül széles kínálatot biztosít, amiből mindenki könnyedén összeválogathatja a számára legideálisabb szetteket – legyen szó a rosszabb időjárás esetén is elhivatott futókról vagy épp az edzőtermeket előnyben részesítő sportolókról.

Mindenhol fontos szempontok

A jó funkcionális sportruhák egyik ismérve, hogy lélegző, nedvességelvezető, jól szellőző és gyorsan száradó, speciális kidolgozású anyagokból készülnek – ez minden helyzetben fontos, tehát legyen szó kinti, vagy benti edzésről, érdemes a funkcionális darabok közül válogatni. Bár az anyag is nagyban hozzájárul a kényelemhez, a ruhák szabásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen egy kényelmetlen darabban akkor sem fog olyan jól menni az edzés, ha annak anyaga amúgy minden igényt kielégít.

A legtöbb sportszergyártó kínálatában általában többféle szabással is találunk különféle sportokhoz ajánlott darabokat. Előfordulhat az is, hogy egy-egy sportruha több funkciót is betölthet, így a termékek elnevezésében szereplő jelöléseken túl további sportágakhoz vagy egyéb tevékenységekhez is nyugodtan használhatók. Tapasztalat híján persze érdemes a kiválasztott sporthoz ajánlott darabok közül válogatni, de aki komolyan kitart valamilyen mozgásforma mellett, az idővel úgyis megtalálja majd a számára legmegfelelőbb összeállításokat.

Kintre kicsit több kell

A fentiek mellett a kinti sportoláshoz néhány további tulajdonsággal is bírnia kell a kiválasztott daraboknak, hogy a komfortérzet akkor se vesszen el, ha egy váratlan zivatar zavarja meg például a néhány kilométeres futást. Érdemes a különféle impregnálással kezelt vagy más módon vízhatlanná tett darabok közül válogatni, hiszen bőrig ázni nyáron sem feltétlenül kellemes, a hűvösebb idő esetén azonban kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen egy kiadósabb megfázás könnyen ledönti a lábáról az embert.

Ha csak a szél és a csapadék ellen kell védekezni, akkor a vízhatlan tulajdonság elég is lehet, azonban ősszel a hőmérséklet is kihívás elé állíthatja a kültéren sportolókat, így nem árt a sportruhák közé melegebb béléssel is rendelkező darabokat is beszerezni – ez lehet valamilyen steppelt dzseki vagy akár mellény is – ahogy a különböző fazonok esetén, úgy itt is az egyéni ízlésre és a tapasztalatokra érdemes hagyatkozni.

Vásárlás előtt mindig alaposan tájékozódjunk!

A gyártók méretezése eltérő lehet, ahogy az is, hogy pontosan mit értenek egy-egy termék fantázianeve alatt. Élőben, a sportruhákat felpróbálva könnyebb helyzetben vagyunk, azonban nagyon sok esetben online is rendelhetünk – ilyenkor elengedhetetlen, hogy alaposan elolvassuk az egyes termékek leírását, hiszen így tudhatjuk meg a legtöbbet az első ránézésre szimpatikus darabról.

Ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes a korábbi vásárlók véleményét is megtudni. Ezt szerencsére egyre több webáruházban találjuk meg az adott termékre vonatkozóan, a termékoldalak alján, így megtudhatjuk, hogy másoknak mi tetszett vagy épp nem tetszett a kiválasztott darabbal kapcsolatosan, ami nagyon hasznos információ lehet, mielőtt döntést hozunk.