Térdfájdalom és edzés – A 3 leggyakoribb ok

A teremben gyakorta jelentkező tünet a térd fájdalma. Sokan panaszkodnak különböző típusú és lokalizációjú fájdalmakra a térd külső, belső oldalán vagy a térdkalács környékén.

0
404

Kicsit vizsgáljuk meg ennek a hátterét laikus szemmel. Aktívan sportoló emberekről beszélünk ezt fontos hangsúlyozni.  Balesetből, vagy bármi más betegségből adódó problémákra nem igazak a leírtak.

A térdben jelentkező fájdalom megjelenésekor a legtöbbször reflexszerűen is odanyúlunk és vadul tapogatjuk, hogy vajon mi romlott el. A probléma, hogy az esetek legnagyobb részében a térdben jelentkező fájdalom tulajdonképpen csak a gyűjtőhelye valamilyen csípő vagy lábfájdalomnak, problémának.

Ha a térdproblémát a térdnél kezeljük, a legtöbbször ezzel csak a tünetet szüntetjük meg de a kiváltó okot nem hozzuk helyre. Így a probléma újból és újból elő fog jönni.

Nem elmélyedve a szakmai apróságokban a leggyakoribb problémák állhatnak egy térd fájás mögött.

A boka nem megfelelő mobilitása. Sokan ezt maguknak mindenféle segédeszköz használatával próbálják orvosolni. Ehelyett kiemelten fontos, hogy ez a probléma fennáll akkor mobilizációs gyakorlatokat kell végezni.

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a csípő gyengesége. A csípő összetettsége miatt ezt nagyon sok kisebb vagy nagyobb izomra szét lehetne bontani. De ha általánosságban vesszük akkor egyszerűen szólva gyenge minden izom ami a csípő munkájában részt vesz. Ennek megoldása az intenzív alsó test edzés. Guggolások különböző formái, kitörések. Illetve az egyik legfontosabb és legnagyobb hasznot hozó gyakorlat az egy lábas gyakorlatok. Itt megfelelően terhelődik a fenék, a comb feszítő izom, illetve a combhajlító…

A harmadik kiváltó ok, amit nap, mint nap tapasztalok én is az a középső farizom gyengesége. Akinek már böktem rá az ujjammal a középső farizomra és érzékeny volt tudja miről beszélek. Érdekesen is szoktak rám nézni, mikor arról panaszkodnak, hogy elülső térdfájdalmuk van, erre én elkezdem a feneküket böködni… Ennek hátterében az áll, hogy sokan nem megfelelően használják a középső farizmot, mivel nem is tudják elkülöníteni a többi izomtól. A csoportos óráinkon tapasztalhatjátok rendszeresen, amikor kifejezetten erre az izomra végzünk rávezető és erősítő gyakorlatokat.

A külső és belső térdfájdalom szintén gyorsan lokalizálható probléma. A belső comb nyomásra érzékenysége illetve a comb külső felén is ugyanilyen tünettel hamar kiderül, hogy a fájdalmat egy megrövidült, „beállt” izom okozza.

A felsorolt okoknál mindig jó megoldás a lágyszöveti masszázs. Ennek folytán fellazulnak az izmok. Illetve a nyújtás. Ezt természetesen az edző elmondja mikor, mennyit és hogyan kell nyújtani a mielőbbi felépülés érdekében.

Összegzésképpen. A térd, ha nem szenved balesetet, nem porckopásról van szó akkor a legtöbbször csak jelzi számunkra azt hogy valahol a csípőnkön vagy lábunkon valami nem működik megfelelően. Gyenge, túlerőltetett, feszes…

A megelőzés a legjobb megoldás. Folyamatos alsó testedzés, nyújtás és rendszeres masszázs.

Egy aktívan sportoló ember, aki heti legalább háromszor sportol, két-három hetente masszíroztassa le magát. A test meg fogja hálálni. Jobb sportteljesítménnyel és kevesebb mozgásszervi panasszal fog élni.

Zborai Tamás edző,
Tomfitness, Székesfehérvár

- ajánlat -