Testépítés 60 felett – Medek Tibor világbajnok

Nem az életkor számít, ha sportolni akarunk. Sőt versenyezni is lehet. Interjúnkban bemutatjuk Medek Tibor testépítőt, aki 62 évesen is a dobogó tetején tud állni.

0
1693
testépítés Medek Tibor
testépítés Medek Tibor

Medek Tibor testépítő bajnokMikor kezdted el a testépítést?

A testépítést 34 éve kezdtem el. Az első lépéseket Fekete Ferenc könyvéből olvastam és a gyakoroltam be. Sokáig otthon edzettem, vettem súlyzókat, amiket hamar kinőttem. Lépnem kellett a fejlődésem érdekében így elkezdtem kondi teremben edzeni. Első a Havanna lakotelep kondor edzőterem volt, kb két évig ezen a helyen edzettem. Erzsébeten lakom és a közelemben nyílt 1995-ben a Fitness 2000. Egy ismerősöm ajánlásával kezdtem oda járni.

Miért pont ezt választottad?

A testepitest azért választottam, mert vonzott a férfias, kisportolt test. Irigyeltem a fotókon látott versenyzőket. Később már érdekelt a táplálkozás tudomány, hiszen az edzés önmagában kevés, a bevitt kalória építi és formálja a testet. Célom volt egy erős jó forma, majd később vonzott a versenyzés. Élet célom lett és az is marad míg élek.

Mik voltak az első sikereid?

Első sikerem 1999-ben volt. A Scitec cég egy termékük tesztelésére válogatott be. A két hónapos tesztelés eredménye 145% teljesítményt értem el. Ebben az évben indultam Superbody versenyen, ahol Masters Open kategóriában aranyérmet nyertem. Kedvet kaptam a további versenyzésekre kisebb nagyobb sikerekkel meneteltem tovább.A Fitness 2000 megalkotója és Mester edzője Pintér Ferenc ösztönzésére indultam 2001-ben a Százhalombattai IFBB Magyar Bajnokin, ahol Masters + 75 kg aranyérmet nyertem.

Hogyan folytatódott a versenyzői pályád?

2006 os év ekkor három aranyat nyertem. Nemzetközi versenyekre először 2008-ban indultam nagyon sok támogatást, utaztatást szponzorációt biztosított Pintér Ferenc a Fitness 2000 tulajdonosa. Nem csak nekem, minden versenyzőjének, amiért hálás vagyok neki. 1999-ben kezdtem a versenyzést, 2018-at írunk azóta 66 versenyem volt, 24 Arany 16 Ezüst 17 Bronz 7 negyedik hely 2 ötödik hely. Kétszeres Európa Bajnok WBPF IBFF és 2017 ben IBFF Universum Világbajnok 5 X nyertem el a WABBA Germán Continentális aranyérmet WABBA VB Ezüstérem WBPF Európa Bajnokság Ezüstérem WABBA EB Portugália Bronzérem.

Mik a terveid?

Idén készülők az IBFF Komáromi EB-re és a Szlovén VB-re, majd ősszel IBFF Predátor ill, IBFF Universum VB-re készülők.

Mi jelenti a legnagyobb nehézséget a felkészülésekben?

A diéta alatti edzés legyengít hiszen kevesebb szénhidrát mellett, törekedni kell a max sulyokra. A verseny és a dobogó legfelsőbb foka, ami erőt ad, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Milyen speciális diétát alkalmazol a versenyekre való felkészüléskor?

A versenyekre felkészüléseimkor táplálkozásban a bő fehérje, alacsony szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztom.

Van e speciális edzésterved ilyenkor?

Ilyenkor az edzéseim intenzív Cardió jellegű nagy ismétléses izoláló gyakorlatokból állnak.

Mit tanácsolsz az idősebbeknek, és mit a fiatalabbaknak, ha komolyan akarják venni az edzést?

Minden korosztálynak ajánlom a súlyzós edzéseket. Javítja a kondíciót, állóképességet. Javítja az általános egészséget és fiatalít is. Ezt azért merem leírni mert 62 évesen bizonyítom, hogy igenis szükség van a mozgásra. Edzői, táplálkozási tanácsokat kizárólag akkor adok, ha látom az illetőt, megtudom a korát, hogy mivel foglalatoskodik, hogy táplálkozik. Ezek tudatában tudok szakszerűen segíteni úgy elméletben, mint gyakorlatban.