TRX Gyakorlatok, Edzés otthon

A TRX az angol Totalbody Resistance Exercise, magyarul teljes testtel végzett ellenállásos edzés rövidítése. Maga a betűszó egy védett márkanév. Nézzük mi mindenre jó és mire nem ez a manapság olyan divatos eszköz és a köré épült edzési rendszer.

0
14506
trx gyakorlatok otthoni edzéshez

A TRX kifejlesztésénél pont a sokoldalú használhatóság volt a cél és ezt az eszköz maradéktalanul teljesíti. Rengeteg gyakorlatot mutatunk be, amivel egyaránt lehet erőnléti edzéseket, Kardio és állóképességi edzéseket is végezni.

Ha edzéstervet keresel, itt érdemes körülnézni, a választék folyamatosan bővül: TRX
A címkék használatával másfajta edzésterveket is kereshetsz. Szabad testsúlyos, súlyzós, kettlebell és a többi.

Pár edzés ízelítőnek (a gyakorlatok végrehajtása a videók alapján egyszerű, kipróbáltuk mindet)

TRX kezdőknek – 10 perces átmozgató edzés
TRX – HIIT edzés haladóknak 10 perc alatt otthon
15 perces kardió edzés TRX segítségével
5 TRX gyakorlat láb és popsi edzésére

A felfüggesztéses edzés (Suspension Training) jellemzője, hogy a felhasználó kezét vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben a másik végtaggal a talajon támaszkodik. Ellenállásként a saját testsúlyt használja, az intenzitást a test talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja. Ezáltal gyakorlatok százainak elvégzését teszi lehetővé. Alkalmazható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz. Használatával erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot, és a core izmok stabilitását tudjuk fejleszteni.

Az eredeti TRX is megvásárolható, de számos (jó minőségű) után gyártott verziója létezik az eredeti árának töredékéért. Nagyobb sportáruház láncokban már 10-15 e Ft körüli áron beszerezhető. Nagyon praktikus a kialakítása, akár egy ajtófélfára is fel lehet erősíteni, ha nincsen még fix rögzítési pontunk. Kis, praktikus batyuban bárhová magunkkal vihetjük, így akár kocogás, akár bringázás közben elővehetjük és a szabadban is végezhetünk TRX gyakorlatokat.

Ha komolyan akarod venni az edzést eljárhatsz trx csoportos órákra, ahol szakképzett instruktorok irányításával végezheted az edzést. Általában ezek kombinált funkcionális edzések, ahol a trx csupán egy eszköz a sok közül.

Edzéslehetőségek (a teljesség igénye nélkül)
Budapest, Fitness 2000 TRX edzés
Székesfehérvár, Tomfitness CrossCore edzés

A TRX-et egy amerikai Navy Seals kommandós fejlesztette ki, akit zavart, hogy a hosszabb küldetéseken, illetve a tengeren, tengeralattjárókon szolgálatban nem álltak rendelkezésre a normál konditermi felszerelések. Ezért nekilátott egy könnyen hordozható eszköz kifejlesztésének, amit mindenhová magukkal vihettek, mégis egy minden izmot maximálisan megterhelő edzésrendszert lehet vele végrehajtani. Az eredmény a hagyományos torna gyűrűn alapuló, mégis sokkal komplexebb eszköz lett: a TRX.

Az alábbi videón Randy Hetrick a TRX feltalálója mutatja be az eszköz sokoldalúságát.

Három alapgyakorlat, amit magunktól is elkezdhetünk, ha van TRX-ünk.

  1. Combizom
  2. Mellizmok
  3. Hátizom

Gyakorlatok kezdőtől haladó szintig

A bemutatott gyakorlatok szinte az összes izomcsoportunkat megmozgatják, az első a “könnyített verzió”.

 

25 kőkemény TRX gyakorlat, csak a legfanatikusabbaknak

Kezdőknek nem javasolt, haladók is csak óvatosan használják.